Születési név: Éder Krisztián

 

Születésnap: 1988.11.30.
 
Születési hely: Sopron
 
 
Névnap:  Március 15.
 
 
SP-ről:
12 éves kora óta énekel,reppel,15 éves kora óta fotóz.Munkahely: The Shadowhand Company.Általános iskola: Fenyő Téri Általános Iskola, Sopron Középiskola: Széchenyi István Gimnázium, Sopron Egyetem/főiskola: Moholy-Nagy Müvészeti Egyetem, Fotográfia szak, Budapest
 

 

ÉLETE: 1988. november 30-án született Éder Krisztián, azaz SP. Becenevét Speedy Gonzales-ről kapta. Már gyermekkorától kezdve szorosan kötődött a zenéhez. 8 évig tanult zongorázni és énekelni a Soproni Zeneiskolában. Sok-sok stílus és zenei irányzat után 12 éves korában kötött ki az R&B/Hip-Hop zenénél. Két barátjával kiegészülve dalokat csináltak saját maguk szórakoztatására. Később még ketten csatlakoztak a csapathoz, így alakult meg a Helyszínelők formáció. A bandának egy kislemeze készült el, volt pár fellépése is, de 2005-ben megszűnt. De 2007-ben folytatódtak a fellépések.
 
ZENEI KARRIER: A formáció feloszlása után SP szólókarrierbe kezdett. Készült egy 5 számos maxi lemeze és hozzá egy alacsony költségvetésű internetes videoklip is Kérlek hogy címmel. Ez a szám jelentette SP-nek az áttörést. Ezt követően csinálta meg első albumát, amelyn 13 szám van. Olyan nevek működtek rajta közre, mint Siska Finuccsi vagy FankaDeli. SP második, szintén alacsony költségvetésű videoklipje az ezen az albumon szereplő Holnaptól című számhoz készült. 2007 végén SP-t megválasztották az év Hip-Hop felfedezettjének, ami nagy elismerés volt a fiatal rappernek. Később az Animal Cannibals által rendezett It's Right Hip-Hop Jam-en 3. helyezést ért el. Ennek is köszönhetően bevették egy hazai underground labelbe, a Mideastouch crew-ba, ahol olyan nevek vannak jelen közreműködőként, mint például Pixa, a Hősök vagy Fluor Filigran. 2008 júniusában SP elkészítette élete első önálló albumát, a Standardot. Az album producere Pixa. Az első kislemez és videoklip az Állj meg című számból készült. A dal és a klip sikerességét jelzi, hogy VIVA TV slágerlistáján a 2. helyet érte el. Az album rendkívül jó kritikákat kapott a hazai újságoktól és webmagazinoktól. SP-t az Állj meg sikere után több hazai nagy kiadó is megkereste lemezszerződéssel, de az ő választása egy új, hazai kiadóra esett, a Bedlam Records-ra. A kiadó vezetője Papp Gergely és olyan előadói között van Pixa, Deeja, Papa Jo, Hybrid és a V.S.O.P.. A második kislemez SP Kérlek hogy című számának újabb változata, amely Kérlek hogy II címmel debütált a VIVA TV-n 2008. október 2-án. 2009. június 4-én SP történelmet írt a VIVA Cometen, ugyanis megnyerte mindkét díjat, amiben jelölték (Legjobb új előadó, Legjobb férfi előadó). Ilyen még sem előadónak, sem csapatnak nem sikerült eddig a Cometen. 2009. augusztus 29-én jelent meg SP negyedik albumának első videoklipje, mely a Kép Maradsz című számából készült. 2009. november 30-án (SP 21. születésnapján) jelent meg SP 4. albuma SPECIAL címmel.